Her er teknikken for hvordan du kan slipe en kniv med en slipestein eller et slipestål slik at du kan få gode og skarpe kniver.
For å slipe opp en kniv som har ligget i kjøkkenskuffen, eller en jaktkniv som er blitt sløv er en 240 / 1000 brynestein f.eks, et fint valg for deg som er en nybegynner og ikke ønsker å investere i veldig mange varianter av brynesteiner i starten.
Forberedning av slipestein
Uansett hvilke type slipstein til kniv du har er prosessen med å klargjøre den til sliping stort sett den samme.
- Plasser steinen på en fuktig klut eller et håndkle slik at den ikke glipper, men holder seg i ro.
- Start med 240 siden opp først, begynn med grovt og avslutt med finkornet.
- Fukt slipesteinen. Her er det noen forskjeller fra slipestein til slipestein. Noen trenger ikke fuktighet, noen skal ha olje, mens andre skal ha vann.
Ikke bruk matoljer på brynesteinen, men bruk en ordentlig slipeolje.
Få riktig slipevinkel på kniven
Den beste vinkelen å slipe en kniv på er 20°. En enkel måte å finne riktig slipevinkel på er å bruke halveringsteknikken.
Plasser kniven i 90°, så halver den halvparten til 45°, og igjen halver den slik at du ender opp med en vinkel på omtrent 20°.
Slip kniven på steinen
Det som er viktig å huske på når man sliper en kniv på en slipestein er å ha den samme vinkelen hele tiden.
Begynn med den grove siden av brynesteinen først.
Finn 20° graders vinkelen og sakte dra kniven ned og tvers over slipesteinen i en jevn bevegelse. Start med enden og avslutt med knivtuppen.
Gjør dette 5 ganger. Om kniven er veldig sløv til å begynne med, kan du med fordel gjøre det enda flere ganger.
Snu kniven og gjør samme øvelsen på denne siden.
Snu kniven igjen og gjør samme øvelsen, men denne gangen starter du med knivtuppen og avslutter med enden, snu den igjen og gjør samme øvelsen på andre siden.
Nå er vi ferdige med den grove siden av slipesteinen.
Snu steinen slik at du får den finkornede siden opp og gjør alle de samme øvelsene på denne siden.
Rengjør brynesteinen
Å rengjøre en brynestein er ganske enkelt og greit, tørk den rett og slett av med et fuktig håndkle eller fille og oppbevar den på et tørt sted.
Slip kniven med et slipestål
Et slipestål er et must på kjøkkenet. Denne gjør vedlikehold mye enklere, mens et brynestål er fint å bruke noen ganger for de større jobbene.
Et slipestål kan du også bruke på å «finpusse» kniven etter du har brukt en brynestein.
- Hold slipestålet vertikalt med din dominante hånd.
- Plasser kniven horisontalt og gjør «halveringsteknikken» igjen til du har omtrent 20 graders vinkel.
- La kniven gli ned og bakover langs slipestålet. Start med enden og avslutt med knivtuppen. Gjenta 5-10 ganger.
- Gjør det samme på andre siden av kniven.