Bør man velge en dun-sovepose eller en av syntetiske materialer når man skal overnatte på tur? Hva er fordelene med hver av dem, og hvilken type er best?
Fordeler med Dun sovepose
- Varme til vekt: Dun isolerer bedre pr gram enn noe syntetisk fiber vi mennesker har klart å produsere til nå. For dem som er ute etter noe som er ultra-lett, men samtidig varmer vil en sovepose av dun ha en klar fordel.
- Tar liten plass: Dun lar seg presse sammen usedvanlig mye. Det gjør at at selv om du har mye annet å bære på så vil ikke dun-soveposen ta mer plass enn nødvendig. Dunfjærene tåler også veldig godt denne kompresjonen uten å ta skade.
- Lang brukstid: Så lenge du behandler soveposen bra og vasker den etter anbefalingene, vil du ha en sovepose som varer lenge. Selv om en sovepose av dun kanskje koster litt mer i innkjøp, vil den lange levetiden gjøre at kostnad pr år slår en syntetisk sovepose.
Fordeler med Syntetisk sovepose
- Isolerer når vått: En av de største styrkene til en syntetisk sovepose er at disse isolerer selv om soveposen er fuktig. Så lenge soveposen ikke har ligget i vann, men er moderat fuktig fra for eksempel kondens eller til og med din egen svette så vil en syntetisk sovepose kunne holde deg god og varm.
- Rask å tørke: Syntetiske soveposer tørker raskere enn dunsoveposer. Dette er fordi at de lineære fibrene i en syntetisk sovepose ikke er like intrikate som naturlig dunfjær.
- Rimeligere: Siden syntetiske fibre kan masseproduseres i en fabrikk vil en syntetisk sovepose ofte være det rimeligste valget.
- Over tid kan dunsoveposer få «kalde områder» som skyldes at fjærene har komprimert seg i ett område. Med en syntetisk sovepose slipper du å måtte «fordele» fjærene på nytt for å unngå kalde områder.
- En syntetisk sovepose behøver ikke like mye vask og stell som en dunsovepose. Spesielt om sommeren hvis du svetter, kan dun lettere bli påvirket av dette.
Hvorfor ikke både dun og syntetisk?
Om du vet at du skal overnatte i et tørt miljø vil en dun-sovepose være fantastisk for komfort og varme. Men, om du vet det blir fuktig vil en syntetisk sovepose være et trygt valg.
Dun-soveposer og syntetiske soveposer har begge klare fordeler og gode egenskaper, en god løsning til forskjellige årstider kan være å ha en av hver.
Til vinteren hvor det er lav luftfuktighet kan det være en god ide å bruke en kombinasjon av begge to. F.eks en utvendig pose av lett-vekt syntetisk med en dun-sovepose på innsiden. Denne løsningen gjør at på vinteren så vil ikke fuktighet fra huden kondensere i dunfibrene, men slippe ut igjennom den tynnere syntetiske soveposen. Denne kombinasjonen gjør at du kan våkne god og varm i en dun sovepose på vinteren så lenge du har valgt sovepose til riktig temperatur og et godt liggeunderlag.
Riktig oppbevaring når du er hjemme
Når du kommer hjem fra turen så er det lurt å lufte og tørke soveposen med en gang. Lagre dem hengende eller liggende, ikke la dem ligge sammenrullet i kompresjonstrekket. Gjør man det vil soveposen over tid miste isolasjonsevnen. Det aller beste er å henge posen opp når den ikke er i bruk.
Ha ett godt underlag
En god sovepose hjelper godt for komforten, men ett godt liggeunderlag skal ikke undervurderes. Målet er å skape en god isolasjon mellom deg og den varme-absorberende bakken. Luft isolerte liggeunderlag er blant de beste på markedet når det gjelder gode R-verdier på isolasjon, de har også lav vekt og bruker liten plass i sekken.
Downmat Exped er f.eks designet ned til 38 minus og er fylt med dun og luft for optimal isolasjonsevne.
Les mer om hvordan du kan tørke klær på tur, emaljekopp til turbålet, gode løpesko i skogen eller turtøy til fjellet.